Var är smaken?

När man får cellgifter så är det inte bara håret som försvinner, man får en del andra biverkningar och bl a så börjar allting man äter och dricker smaka som blöt kartong, ungefär. Eller det smakar fan helt enkelt.

Efter mina första cellgiftbehandlingar som var emot min leukemi så fick jag tillbaka smaken ca en månad efter sista behandlingen. Det minns jag för jag var och grillade korv och åt snudd på ett helt paket själv för att det var så gott.

Innan min transplantation så gav dom mej mastodontdoser med cellgifter eftersom man då skulle ta död på allt vad benmärg hette. Även denna gång tappade jag smaken och fick beskedet att det kunde ta upp till tre månader innan smaken kom tillbaka. Efter tre månader så smakade allt fortfarande illa och då sa man att det för vissa tog upp till sex månader innan smaken blev som den skulle.

Nu har det gått sju månader och jag har fortfarande inte fått tillbaka smaken. Jag börjar undra om dom luras lite med mej. I och för sej så smakar vissa saker bättre än förut men det är inte mycket mat jag njuter av. Det blir lite jobbigt i längden när man ser nån maträtt som man vet att man tycker om och sen smakar den kofta när man äter. Det blir svårt att hålla aptiten uppe.

Jag ska träffa min läkare nästa vecka, undrar om han lägger på ytterligare tre månader för mina små smaklökar att få återhämta sig på.

Etiketter: , , ,

En kommentar till “Var är smaken?”

 1. Anna skriver:

  Hej!! Det där med smaken tycker jag är intressant. Jag transplanterades själv för snart 1,5 år sedan (oktober 2007). Jag tappade inte smaken i samband med transplantationen utan i smaband med en förkylning förra sommaren. Sedan dess har smaken varit skadad.. Jag som njuter av att äta god mat, dricka ett gott vin och mumsa på nån god choklad :-) Med mina knappt 50 kg så har jag heller inga problem med att kunna stoppa i mig. När jag blev förkyld förra sommren tappade jag allt vad smak och lukt hette. Sen kom det tillbaka lite grann, men inte på når positivt sätt. Choklad smakar fullkomligen skit!!!!! Kaffe och cigarettrök luktar likadant, fruktansvärt!! Tack o lov dricker jag inte kaffe ändå, så just det spelar ingen roll. Däremot sörjer jag det faktum att jag inte känner doften av min pojkväns parfym, doften av blommor, nybakade bullar.. Jag sörjer att jag inte känner smaken av ett riktigt gott vin, god mat eller godsaker..
  Vad får man då till svar? Jo, det tar tid innan det kommer tillbaka - lååååång tid. För en del tar det år!!!! Och visst börjar man då undra om den någonsin kommer tillbaka??? Eftersom jag haft besvär med bihålsinfektionen titt som tätt så ska jag snart till öron-näsa-hals för en genomkörare där. Man griper efter halmstrån och hoppas att det ska hjälpa. Men hoppet överger mig aldrig, det ska komma tillbaka även om det tar lite tid. För är det något man ska ha i allt det här så är det tålamod, tålamod!!!
  Säger som du! Varför ska man deppa? Jag fokouserar på det positiva här i livet: min dotter, min pojkvän, mina föräldrar och syskon, mina vänner, arbetskamrater.. listan kan göras lång!!
  Må gott och lycka till med allt!!!
  Solsken från Anna

Lämna en kommentar